Hoe zonne energie opwekken?

Zonne-energie is energie die afkomstig is van de zon. De zon is namelijk de grootste energiebron die we hebben. Die energie bestaat uit warmte en licht. Energie van de zon kan je omzetten in elektriciteit.

Omdat de zon een natuurlijke bron is die nooit weggaat en het milieu ook niet belast, rekenen we zonne-energie tot de duurzame energie. Energie uit water en wind zijn andere voorbeelden van duurzame energie.

Je kan op twee manieren zonne-energie opwekken:

1) Zonnecellen: die zetten zonlicht om in elektriciteit. Zonnecellen worden ook samengevoegd aan zonnepanelen. Je ziet ze vaak op daken van huizen liggen. Zo’n zonnepaneel heeft een oppervlakte van ongeveer 1 m². Om voldoende energie op te wekken voor een huis heb je ongeveer 25 tot 40 zonnepanelen nodig.

2) Warmtecollectoren: die vangen de warmte van de zonnestraling op. Warmtecollectoren worden gebruikt voor de verwarming van voor het bad en de keuken.

Bij een zonneverwarmingssysteem wordt gebruik gemaakt van installaties die zonne-energie gebruiken om een bestaand gebouw af te koelen of te verwarmen. Bij een zonne-energiesysteem zorgt het voor afkoeling of verhitting. Bijvoorbeeld een ‘zonneruimte’ wordt gebruikt in de winter als collector wanneer de zonneschermen open staan , en in de zomer als koelsysteem wanneer deze dicht zijn.


Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *