Lightyear One straks bij LeasePlan te leasen

De Lightyear One, de eerste elektrische (vijf persoons) auto van Nederlandse bodem, moet als ‘zonneauto’ nogal wat problemen van bestaande elektrische auto’s wegnemen. Zo kan er (in Nederland) tegen de 10.000 kilometer jaarlijks op zonne-energie worden gereden dankzij de zonnepanelen in het dak. Dat scheelt heel wat laadsessies. Daarom is het accupakket ook flink kleiner en dus lichter. Ook de auto zelf is licht en, volgens de fabrikant, is het de auto met de laagste luchtweerstand.

Toekomstmuziek? Komende zomer moeten de eerste rijdende prototypes de weg op, in 2020 staat de productie gepland. De auto gaat zo’n 120.000 euro kosten, exclusief belastingen. De zakelijke markt wordt dan ook een belangrijke voor Lightyear. LeasePlan wordt de partner en de orderboeken kunnen wat de leasemaatschappij betreft al open. Er kan zelfs tijdelijk worden gekozen voor een ‘gewone’ elektrische auto. “Die nemen we dan kosteloos in als we vanaf 2020 de eerste Lightyear One kunnen gaan leveren”, aldus Erik Henstra verderop in dit video-interview.

Volgens Lightyear’s CEO Lex Hoefsloot heeft ‘zijn’ auto tweemaal minder energie nodig dan een Tesla. En de range is met 800 kilometer ook veel groter. Volgens Hoefsloot werkt de investeringen die moeten worden gedaan in de elektrische infrastructuur alleen maar remmend op de ontwikkeling van elektrisch rijden. EV’s die minder afhankelijk zijn van de laadpaal, een Lightyear zal 2,5 maal minder aan de stekker moeten, hebben dan ook een groot voordeel. Dat heeft ook invloed op de co2-emissies, helemaal in Nederland waar stroom uit de laadpaal vaak nog ‘grijs’ is. “De Lightyear stoot vier keer minder co2 uit dan een gewone elektrische auto. De operationele kosten liggen zelfs een factor 8 lager, blijkt uit onze berekeningen. De auto is altijd een symbool van vrijheid geweest maar een batterij-elektrische auto beknot die vrijheid als je zo vaak aan de laadpaal moet hangen. Wij geven die vrijheid weer terug.”


Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *